Dirigent

Sofie Bauwens (°1987) begon op 7-jarige leeftijd een opleiding piano te Hamme. Ze kreeg les van Jan Van Elsacker en Els Swinnen en behaalde in 2005 haar diploma hogere graad met grote onderscheiding.

Aan het Lemmens-instituut in Leuven behaalde ze haar eerste prijs notenleer en bachelor koordirectie bij o.a. Erik Van Nevel en Kurt Bikkembergs. In 2012 studeerde ze er af als Meester in de muziek, optie muziektherapie en verwierf ze het post-graduaat “muziek voor jonge kinderen van 0 tot 4 jaar” aan de Lessius Hogeschool.

Sofie exploreerde verschillende aspecten van het muzikant-zijn. Ze deed ervaring op als dirigente in verschillende koren, ze gaf pianoles en muziekinitiatie en werkte als muziektherapeute in een therapeutisch kinderdagverblijf. Momenteel is ze docent in de opleiding kleuter- en lager onderwijs van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen.

Sofie dirigeerde al verschillende koren en begeleidt ook geregeld koren als pianiste. Sinds 2014 is zij dirigente van Fine-tuned dat onder haar impuls opgericht werd. 

Daarnaast is Sofie coach binnen het project “De Stem van ons Geheugen” van Koor & Stem, waarin het zingen met personen met dementie centraal staat. Zij richtte de “Vergeet-me-liedjes” op in Sint-Niklaas waarin personen met dementie en hun mantelzorgers maandelijks samenkomen om te zingen.

Sinds september 2022 is Sofie ook dirigente van het Bloemetjeskoor in Sint-Niklaas, een inclusief koor voor mensen met een beperking.